top of page

El Torcal de Antequera is een bijzondere plaats die u doet verrassen met zijn rare en gevarieerde vormen waarin de kalkstenen rotsen door wind en water geërodeerd zijn in de loop van duizenden jaren.

 

Gelegen in de provincie Málaga in Andalusië, 8 kilometer ten zuiden van Antequera en op slechts 50 kilometer ten noorden van Málaga is El Torcal gemaakt van kalksteen dat is ontstaan tussen de 250 en 150 miljoen jaar geleden en was toen een plek waar op dat moment een zeer lange doorgang was die aansloot op zee vanaf de Golf van Cádiz tot aan Alicante, dus vanaf de Atlantische Oceaan tot Middellandse Zee.

 

De rotsen vormden hier oorspronkelijk de zeebodem en zijn in miljoenen jaren langzaam veranderd. De uitbundige fauna en flora vormen een toegift op deze prachtige plek, die beschouwd wordt als uniek in Europa. El Torcal was ook de woonplaats van de prehistorische mens. Overblijfselen van deze neolithische bewoners zijn op verschillende plaatsen gevonden, waarvan de belangrijkste Cueva del Toro is.

 

El Torcal was het eerste Andalusische beschermde natuurgebied (in 1929) en in 1978 werd het uitgeroepen tot natuurpark. Sinds 1989 wordt het erkend als plaats van belang met met betrekking tot de fauna en flora. De bomengroei in het El Torcal Natuurpark is typisch voor bergomgevingen en bestaat uit esdoorns, vlierstruiken, eikenbomen, meidoorns en sleedoorns, afgewisseld met ander plantenleven, waaronder tijm, klimop, varens, mos, pioenen en irissen. Als het om de dierenwereld gaat, kent het gebied zo'n 150 verschillende soorten amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren, waaronder verschillende soorten berggeiten, vossen, bergkatten, hagedissen, schorpioenen, slangen, spinnen et cetera. Vele gieren, arenden, adelaars, sperwers, gierzwaluwen, valken en andere vogels zoals uilen treft u aan in dit gebied. De plaats is uitgeroepen tot beschermd gebied voor vogels.

 

El Torcal ligt op 55 km van de finca.

bottom of page