top of page

De Sierra Nevada is een gebergte in Andalusië, Zuid-Spanje, dat behoort tot de Cordillera Betica. Met zestien bergtoppen boven de 3000 meter is het na de Alpen de hoogste bergketen van West-Europa. De hoogste berg van het Spaanse vasteland, de Mulhacén (3482 m), bevindt zich in dit gebergte. De naam Sierra Nevada betekent besneeuwde bergketen in het Spaans.

 

Het nationaal park Sierra Nevada beslaat een deel van dit gebergte. Het park met zijn afwisselende landschappen heeft alle kenmerken van het klimaat van het hooggebergte. Door de klimaatschommelingen en hoogteverschillen vind je er een enorme diversiteit aan vegetatie. Van dichtbebost groen in de dalen tot kleine alpenflora en lage struiken op de toppen. Je vindt er meer dan 2100 plantensoorten van de 8000 gecatalogiseerde plantensoorten in Spanje.

 

Het gebied is ook rijk aan fauna, zo zijn er meer dan zestig vogelsoorten die waken over het luchtruim zoals de gier, steenarend of alpenheggenmus. Op het land regeren onder andere de Spaanse berggeiten (cabra montes), vossen, everzwijnen, wezels en dassen.

 

In de Sierra Nevada bevindt zich ook een groot skigebied: Solynieve (= zon en sneeuw) met als belangrijkste dorpen Pradollano (2100 m) en Borreguiles (2600 m). Er bevinden zich 85 km aan pistes en er kan geskied worden tot aan de Pico Veleta die 3396 m hoog is. Een skivakantie kan hier gecombineerd met een zonvakantie, aangezien de zonnige kusten van onder meer de Costa del Sol niet ver hiervandaan liggen.

bottom of page